NL
CALDER, MIRÓ
7 sep 2018 - 14 dec 2018

CALDER, MIRÓ

et leurs rencontres parisiennes

U kunt dit evenement toevoegen aan uw persoonlijke agenda
Toevoegen aan agenda 07/09/2018 07/09/2018 Europe/Brussels CALDER, MIRÓ 6 Jakob Jordaensstraat, 1000 Brussel DD/MM/YYYY true

Calders mobielen lijken op abstracties van Miró die tot leven komen. New York World-Telegram, February 15, 1936 

Galerie de la Béraudière heeft de eer en het genoegen om « Calder, Miró et leurs rencontres parisiennes » (Calder, Miró en hun Parijse ontmoetingen), een uitzonderlijke tentoonstelling met werk van de Amerikaanse beeldhouwer/schilder Alexander Calder (1898 – 1976) en van Spaanse plastisch kunstenaar Joan Miró (1893 – 1983), voor te stellen. 

De intense vriendschap die deze twee topkunstenaars uit de twintigste eeuw met elkaar verbond, duurde vele jaren. Ze begon in 1928 toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten in Parijs, en duurde tot de dood van Calder in 1976. Hoewel ze samen niet echt een nieuwe kunststroming creëerden, hebben ze elkaar volop geïnspireerd en beïnvloed en dit levert opmerkelijke paralellen op in hun werk. Precies dat wil Galerie de la Béraudière u graag tonen vanaf 6 september 2018. 

De twee kunstenaars ontketenden een ware revolutie binnen de kunstgeschiedenis dankzij hun, voor die tijd, gedurfde technieken en onconventionele materialen. Met enthousiasme en creativiteit brachten ze creaties waarbij ze nieuwe manieren onderzochten voor hun kunst, ontdaan van het culturele harnas dat toen heerste. 

Deze vernieuwende geesten ontwikkelden een heel eigen en uiterst herkenbaar universum, gehandtekend met een zeer specifiek kleurenpalet maar ook met veel poëzie én humor! Hun werk getuigt dan ook van veel vrolijkheid en jovialiteit. 

Hoewel de ene eerder bekendheid verwierf als beeldhouwer en de andere als schilder hebben ze elk verschillende disciplines opgezocht en gebruikten ze verschillende, gevarieerde uitdrukkingsvormen. Beiden waren zeer succesvol en productief, wat resulteerde in een zeer breed œuvre, gaande van mini maquettes tot monumentale werken en alles daar tussenin. 

Calder et Miró zijn zonder twijfel twee van de meest vooruitstrevende kunstenaars van hun generatie. Hun werk inspireert en beïnvloedt ook nu nog volop hedendaagse kunstenaars. 

Gelegen in de Brusselse bovenstad, in de Jacob Jordaensstraat, in een uniek pand dat ooit dienstdeed als kunstenaarsatelier, stelt Galerie de la Béraudière u een reeks kunstwerken voor die perfect het plezier weergeven dat beide kunstenaars hadden bij het maken van hun kunst. Deze herfst worden de wanden en de ruimte van de galerie opgeluisterd met de schitterende vormen en creaties van Calder en Miró. Plaats voor pure magie... 

Volg ons op Instagram
Abonneer op onze nieuwsbrief