NL

William KLEIN

1928-
William KLEIN

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker William Klein werd in 1928 geboren in New York City.

 

Na zijn studies sociologie aan City College New York, waar hij op 14-jarige leeftijd wordt toegelaten, vervult Klein van 1946 tot 1948 zijn militaire dienst in het Amerikaanse leger in Duitsland en vervolgens in Frankrijk.

 

Daarop besluit hij in Parijs te blijven. Hij hervat er zijn sociologische studies aan de Sorbonne en studeert schilderkunst bij Fernand Léger.

 

In het begin van de jaren 1950 begint Klein fotografie op een experimentele manier te gebruiken om zijn abstracte schilderijen te documenteren. Deze beelden leidden in 1954 tot zijn ontmoeting met Alexander Liberman, artistiek directeur van Vogue, die hem een samenwerking voorstelt die langer dan tien jaar zal duren.

 

William Klein vestigt zich in New York en begint zijn geboortestad te fotograferen. In 1956 komt zijn eerste boek uit. De ruwe en innovatieve beelden veroorzaken een sensatie in de wereld van de fotografie.

 

Vervolgens publiceert hij drie andere stadsportretten: Rome, in 1958; Moscow, in 1962; en Tokyo, in 1964.

 

Zijn durf heeft de wereld van de fotografie grondig door elkaar geschud en ervoor gezorgd dat hij een van de pioniers van de straatfotografie werd, maar ook een revolutionaire modefotograaf. Klein heeft generaties van fotografen geïnspireerd.

 

Zijn werken zijn terug te vinden in de collecties van tal van prestigieuze instellingen, zoals het Metropolitan Museum of Art en het Museum of Modern Art in New York, het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en het Centre Pompidou in Parijs.

Volg ons op Instagram
Abonneer op onze nieuwsbrief